Analýza efektivnosti místních poplatků - Kuchařík, Tomáš (2015)
Cílem této práce je analyzovat efektivnost výběru místních poplatků v obcích do 3 000 obyvatel, které se nacházejí v Jihomoravském kraji. V teoretické části jsou vysvětleny pojmy týkající se místních poplatků, jejich právní úprava a vydávání obecně závazných vyhlášek o místních poplatcích. Dále jsou definovány administrativní náklady, způsob jejich měření, poté je popsána metodika, na jejímž základě je efektivnost analyzována. V praktické části jsou uvedena data potřebná pro výpočet a postup pro hodnocení efektivnosti výběru místních poplatků. Následuje výzkum provedený u 48 obcí z Jihomoravského kraje, u kterých je zhodnocena efektivnost výběru jednotlivých místních poplatků, tedy jestli výnos z místního poplatku převyšuje administrativní náklady vynaložené na jeho vybrání.