Ekologické daně v EU a vývoj ekologického zdanění na Slovensku - Omastová, Mária (2015)
Táto bakalárska práca sa zaoberá štatistickou analýzou výnosov z ekologických daní v EÚ27 v období 2002-2012. Zároveň je pozornosť kladená vývoju ekologického zdanenia na Slovensku v rokoch 2008-2014. Cieľom práce je analyzovať vývoj výnosov z ekologických daní v EÚ 27 použitím vybraných ukazovateľov popisnej štatistiky. Čo sa týka Slovenska, cieľom je popísať nastané zmeny vo výnosoch z ekologických daní. Práca je členená na dva základné celky. V prvom rade obsahuje teoretické vymedzenie ekologických daní. V rámci harmonizácie ekologických daní v Európskej únii sú definované ich konštrukčné prvky. Práca sa ďalej venuje ekologickej politike ochrany životného prostredia. Na teoretickú časť nadväzuje analýza výnosov z ekologických daní v EÚ. Využité sú ukazovatele miery polohy, miery variability a miery šikmosti a špicatosti. Záver práce je venovaný súhrnnej interpretácii uskutočnených výpočtov. Na základe vypočítaných údajov je možné interpretovať vývoj výnosov z ekologických daní pomocou ukazovateľov popisnej štatistiky.