Komparativní analýza procesů a nákladů budování větrných elektráren v příhraničních oblastech Saska a Ústeckého kraje - Němcová, Marie (2015)
Výstavba větrných elektráren je podporována v rámci energetické politiky v České republice i ve Spolkové republice Německo. Rozdílné modely energetiky v těchto zemích předurčují preferované způsoby vlastnictví zdrojů elektrické energie. Tím je ovlivněna akceptace těchto zdrojů zájmovými skupinami v daném území, a potažmo i průběh schvalovacích procesů nových projektů. Z analýzy vývoje výstavby větrných elektráren v přeshraniční oblasti vyplývá, že saské projekty výstavby jsou, ve srovnání s českými, lépe přijímány místními zájmovými skupinami, v čemž hraje klíčovou úlohu využívání komunitního vlastnictví zdroje. Také participace místních aktérů v přeshraničních procesech plánování a rozhodování obecně přispívá k vyšší akceptaci budování nových zdrojů v území a hladšímu průběhu schvalovacích procesů. Změna přístupu České republiky směrem k modelu, jenž se osvědčil v Německu, a větší míra koordinace plánovacích a rozhodovacích procesů u projektů s přeshraničním vlivem, může být cestou ke zvyšování podílu využívaných obnovitelných zdrojů energie bez výskytu konfliktů jak na národní, tak mezinárodní úrovni.