Alokácia nákladov v konkrétnom podniku - Michalský, Martin (2015)
Práca je zamerané na popis a následné kritické zhodnotenie problematiky priradenia nákladov v konkrétnom podniku pôsobiacom v oblasti developmentu, čiže výstavby a predaja, prípadne prenájmu komerčných nehnuteľností. Práca zároveň dáva odpoveď na niekoľko kľúčových výskumných otázok ako napríklad: "Akým spôsobom dochádza k priraďovaniu nepriamych nákladov jednotlivým výkonom?", "Je tento spôsob efektívny?". Po samotnom zhodnotení sa práca venuje návrhu optimalizácie súčasného systému pomocou metódy ABC a vyčísleniu dopadu tejto optimalizácie a ďalej optimalizácie tohto systému na základe upraveného kalkulačného vzorca. oproti súčasnému spôsobu priradenia nepriamych nákladov, ktorý využíva metódu prostého delenia a prirážkovú metódu. Oba spôsoby sú ilustrované na vzorových príkladoch vychádzajúcich priamo z interných údajov podniku. Aplikáciou oboch metód došlo k spresneniu kalkulácie a zároveň k preneseniu nákladov medzi jednotlivými výkonmi v rozdielnom procese výroby.