Řízení nákladů a rozpočtování ve vládním sektoru - Hammer, Jiří; Vítek, Leoš, 1970-; Ochrana, František, 1952-; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta financí a účetnictví (2015)
Disertační práce se zabývá problematikou řízení nákladů a rozpočtování prostřednictvím metodiky ABC/ABM. Použití modelu ABC umožňuje ztransparentnění nákladů organizačních složek státu. Současně také efektivnější řízení nákladů včetně rozpočtu, prostřednictvím kauzálního vztahu mezi procesy organizací a jejich náklady. Disertační práce nově definuje postup tvorby modelu pro organizační složky státu a analyzuje vliv různých faktorů na výši jednotlivých nákladových skupin. Ve výsledku shrnuje, že poměrové ukazatele založené na počtu pracovníků využívané pro kalkulaci nákladů nejsou příliš vhodné. Výsledky regresní analýzy pak potvrzují, že významný vliv má zejména hodnota používaného majetku a technologický vývoj.
Vedoucí práce: Leoš Vítek
Disertační práce (Ph.D.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta financí a účetnictví, 2015
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2015
Způsob přístupu: Internet
Keywords: finance [obor disert. práce]; disertace; dissertations