Hospodářský a sociální vývoj Ruské federace po rozpadu SSSR - Byelikova, Yuliya (2015)
Po rozpadu SSSR rozhodlo politické vedení Ruské federace o provedení řady radikálních reforem, které měly vnést do ekonomiky tržní mechanizmy a umožnit rychlý přechod ekonomiky od centrálně plánované k tržní. V období transformace Rusko čelilo jak ekonomickým problémům, tak i nesnázím v sociální sféře. Tato práce se zaměřuje na hospodářské a sociální změny, které v Rusku proběhly po rozpadu SSSR. Cílem práce je nalézt faktory, které zapříčinily hluboké sociální, příjmové a majetkové nerovnosti v dnešní ruské společnosti.