Systém statistických informací o trhu práce - Duspivová, Kateřina (2013)
Hlavním cílem disertační práce je vytvoření návrhu systému statistických informací o trhu práce, který respektuje poznatky ekonomické teorie i aktuální trendy ve statistice trhu práce. Disertační práce je rozdělena do pěti kapitol. V první kapitole navrhuji teoretický rámec fungování trhu práce, který zachycuje základní vztahy mezi zaměstnanci a zaměstnavateli a je neutrální z pohledu ekonomických škol. Pozornost je věnována i popisu současného stavu statistiky trhu práce v České republice a hodnocení souladu této oblasti s ekonomickou teorií. Druhá kapitola se zabývá pokroky ve statistice trhu práce jak z hlediska integrace dat, tak z hlediska rozvoje komplexních systémů ukazatelů trhu práce. Na základě teoretického rámce trhu práce a zahraničních zkušeností je v první části třetí kapitoly navržen systém statistických informací o trhu práce v České republice. Kromě tradičních ukazatelů ekonomické aktivity a úrovně odměňování nabízí navržený systém i nové ukazatele v podobě počtu nově vytvořených pracovních míst, zrušených pracovních míst, nově najatých zaměstnanců, zaměstnanců odcházejících z ekonomických subjektů, fluktuace zaměstnanců či realokace pracovních míst. Všechny ukazatele zaměstnanosti jsou doplněny o hledisko odměňování. Ve druhé části třetí kapitoly je navržen systém integrovaných datových zdrojů, pomocí kterého bude možné kvantifikovat navržené ukazatele za předpokladu, že neexistují žádná právní omezení. V posledních dvou částech třetí kapitoly jsou diskutovány problémy spojené s realizací systému a v rámci SWOT analýzy i jeho hlavní výhody a nevýhody. První část čtvrté kapitoly je věnována kvantifikaci nových ukazatelů, které dosud v České republice neexistovaly, a nebylo je tak možné automaticky naplnit hodnotami. Na základě konkrétních výsledků uvedených ve