Systém statistických informací o trhu práce - Duspivová, Kateřina; Hronová, Stanislava, 1954-; Gottvald, Jaromír; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta informatiky a statistiky (2013)
Hlavním cílem disertační práce je vytvoření návrhu systému statistických informací o trhu práce, který respektuje poznatky ekonomické teorie i aktuální trendy ve statistice trhu práce. Disertační práce je rozdělena do pěti kapitol. V první kapitole navrhuji teoretický rámec fungování trhu práce, který zachycuje základní vztahy mezi zaměstnanci a zaměstnavateli a je neutrální z pohledu ekonomických škol. Pozornost je věnována i popisu současného stavu statistiky trhu práce v České republice a hodnocení souladu této oblasti s ekonomickou teorií. Druhá kapitola se zabývá pokroky ve statistice trhu práce jak z hlediska integrace dat, tak z hlediska rozvoje komplexních systémů ukazatelů trhu práce. Na základě teoretického rámce trhu práce a zahraničních zkušeností je v první části třetí kapitoly navržen systém statistických informací o trhu práce v České republice. Kromě tradičních ukazatelů ekonomické aktivity a úrovně odměňování nabízí navržený systém i nové ukazatele v podobě počtu nově vytvořených pracovních míst, zrušených pracovních míst, nově najatých zaměstnanců, zaměstnanců odcházejících z ekonomických subjektů, fluktuace zaměstnanců či realokace pracovních míst. Všechny ukazatele zaměstnanosti jsou doplněny o hledisko odměňování. Ve druhé části třetí kapitoly je navržen systém integrovaných datových zdrojů, pomocí kterého bude možné kvantifikovat navržené ukazatele za předpokladu, že neexistují žádná právní omezení. V posledních dvou částech třetí kapitoly jsou diskutovány problémy spojené s realizací systému a v rámci SWOT analýzy i jeho hlavní výhody a nevýhody. První část čtvrté kapitoly je věnována kvantifikaci nových ukazatelů, které dosud v České republice neexistovaly, a nebylo je tak možné automaticky naplnit hodnotami. Na základě konkrétních výsledků uvedených ve
Závěr čtvrté kapitoly věnuji experimentálnímu odhadu chybějících hodnot ukazatelů o trhu práce v České republice a nabízím vybilancovaný systém stavových a tokových ukazatelů trhu práce. V páté kapitole jsou uvedeny další aspekty trhu práce, které lze pomocí navrženého systému statistických informací prokázat. Hlavním přínosem disertační práce je vytvoření návrhu systému statistických informací o českém trhu práce, který nově propojuje hlediska zaměstnanosti a odměňování i hlediska zaměstnanců a zaměstnavatelů. Jen díky systémovému přístupu ke statistice trhu práce může být zvýšena vypovídací hodnota všech ukazatelů a zároveň naplněny i potřeby novodobých studií o trhu práce.
Vedoucí práce: Stanislava Hronová
Disertační práce (Ph.D.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta informatiky a statistiky, 2015
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2015
Způsob přístupu: Internet
Keywords: statistika [obor disert. práce]; disertace; dissertations