Bankovní unie - Košař, Martin; Vopátek, Jiří; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta managementu; Blažek, Martin (2016)
Cílem bakalářské práce je představit jednotlivé pilíře bankovní unie a kriticky zhodnotit vhodnost celého konceptu, uvést vybrané argumenty pro a proti dobrovolnému vstupu do bankovní unie a následně provést analýzu vybraných výhod a příležitostí doplněnou o analýzu vybraných nevýhod a rizik, které by pramenily z účasti státu, jehož měnou není euro, v bankovní unii. Dalším úkolem této práce je zhodnotit dopady účasti České republiky v bankovní unii, přičemž výzkumná otázka práce zní, zda je pro Českou republiku výhodné, aby se dobrovolně účastnila bankovní unie. Bakalářská práce se skládá ze tří kapitol. První kapitola se zaměřuje na koncept bankovní unie včetně jejích jednotlivých pilířů. Druhá kapitola se soustřeďuje na možnost dobrovolné účasti v bankovní unii pro státy, jejichž měnou není euro, a rovněž obsahuje argumenty pro a proti navázání úzké spolupráce. Třetí kapitolu představuje samotná analýza výhod, příležitostí, nevýhod a rizik dobrovolné účasti v bankovní unii, na kterou navazuje analýza dopadů případné účasti České republiky. V závěru je zrekapitulován výsledek provedených analýz, který spočívá v doporučení, aby Česká republika do bankovní unie dobrovolně nevstupovala.
Bakalářská práce (Bc.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta managementu, 2016
Vedoucí práce: Jiří Vopátek
Obsahuje bibliografii
Rok obhajoby 2016
Keywords: bankovnictví; bankovní dohled; management [obor bakal. práce]; bankovní unie; bakalářské práce; banking; bank supervision; bachelor's theses