Analýza nákladů očkování proti pneumokokům a léčby pneumonie v seniorské populaci - Sedláček, Josef (2015)
Zápal plic je běžné onemocnění a vyskytuje se ve všech částech světa. Postihuje všechny věkové skupiny, ale rizikovou skupinou jsou zejména novorozenci a senioři, které ohrožuje na životě. Diplomová práce se zabývá porovnáním přímých nákladů na prevenci v podobě očkování vakcínou Prevenar 13 a nákladů na ambulantní léčbu a léčbu hospitalizovaných pacientů. K výpočtům byla použita anonymizovaná data z ambulantní léčby a z léčby hospitalizovaných pacientů ve spádové oblasti Nemocnice Mělník.