Návrh řízení vztahů se zákazníky v automobilovém průmyslu - Bartoš, Ondřej; Hesková, Marie, 1948-; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta managementu; Harantová, Monika (2015)
Předmětem diplomové práce je návrh řízení vztahů se zákazníky v automobilovém průmyslu. Konkrétně v prémiovém segmentu osobních vozidel. Teoretická část se zabývá vymezením pojmu Customer Relationship Management, jeho hlavními prvky a především přínosy. Opomíjeny nejsou ani náklady na jeho realizaci a krátký pohled do blízkého budoucího vývoje. Praktická část práce je věnována analýze trhu osobních vozidel, na kterém se pohybují tři hlavní konkurenti -- Mercedes-Benz, Audi a BMW. Dále navrhuje možné řízení vztahů se zákazníky, které by mělo být uplatnitelné pro všechny tři zmíněné konkurenty a to především proto, že cílí na stejně zaměřené zákazníky. Závěr je věnován shrnutí uvedeného návrhu.
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta managementu, 2015
Vedoucí práce: Marie Hesková
Obsahuje bibliografii
Rok obhajoby 2015
Keywords: marketing; řízení vztahů se zákazníky; management [obor dipl. práce]; diplomové práce; marketing; customer relationship management; master's theses