Ochrana spotřebitele v případě úpadku cestovní kanceláře - Krytinářová, Jana (2015)
Cílem této diplomové práce je zhodnocení aktuální ochrany spotřebitele v případě úpadku cestovní kanceláře v České republice, dále analyzování současné situace ve vybraných členských státech Evropské unie a návrh konkrétní alternativní varianty pro Českou republiku. Teoretická část je věnována vymezení základních a legislativních pojmů vztahující se ke zkoumané problematice. V praktické části je nastíněna aktuální situace úpadků cestovních kanceláří a stavy zajištění pořadatelů zájezdů v České republice i v Evropské unii. Přínosem praktické části je výsledek marketingového výzkumu, jehož cílem bylo zhodnocení názorů odborné veřejnosti na momentální situaci v daném odvětví. Na základě získaných informací jsou navrženy konkrétní varianty zajištění pořadatelů zájezdů a úpravy v odvětví českého cestovního ruchu tak, aby byla ochrana spotřebitele v případě úpadku cestovní kanceláře dostatečná.