Diskriminace žen na trhu práce v České republice. Jsou ženy v České republice diskriminovány? - Procházka, Jan; Brožová, Dagmar, 1958-; Tříska, Dušan, 1946-; Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta (2013)
Tato diplomová práce rozebírá legislativu České republiky i Evropské unie, která má zabránit diskriminaci na trhu práce, a následně se zaměřuje na tři hlavní modely diskriminace, a to na diskriminující preference, statistickou diskriminaci a vytěsňující diskriminaci. V úvodních kapitolách práce jsou objasněny důvody, které vedou k rozdílné mzdě mužů a žen a nemají původ v diskriminaci, přičemž práce rovněž vyvrací část mýtů o diskriminaci žen. Po rozboru teoretických východisek následuje empirická část, která nevyvrací hypotézu, že v České republice existuje diskriminace na trhu práce, nicméně dochází k závěru, že část rozdílu v průměrných výdělcích lze vysvětlit pomocí rozdílné odpracované doby, odlišnou úrovní vzdělání, vyšším množstvím času, který ženy tráví na mateřské/rodičovské dovolené a péčí o děti, a dalšími faktory. Naopak rozdíl v průměrném výdělku nelze na datech z České republiky vysvětlit výběrem jiných druhů prací mužů a žen. Na základě dotazníkového šetření můžeme potvrdit, že ve strukturálních fondech na území jednoho kraje a v jedné oblasti podpory neexistuje diskriminace mezi muži a ženami.
Vedoucí práce: Dagmar Brožová
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta, 2015
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2015
Způsob přístupu: Internet
Keywords: ekonomická analýza [obor dipl. práce]; diplomové práce; master's theses