Hospodářská pomoc Československu v dobovém tisku v letech 1945 – 1948 - Matějková, Eva (2015)
Diplomová práce je zaměřena na hospodářskou pomoc Československu, nabídnutou zejména ze strany USA v období mezi lety 1945 -- 1948 a její ohlas v dobovém periodickém tisku. Jedním z cílů práce je charakterizovat, co vedlo Spojené státy k organizaci této pomoci, na základě zhodnocení Trumanovy zahraniční politiky, jako počátku Studené války. Je zde popsán stav a vývoj hospodářství Československa a jeho problematická zahraničně-politická orientace mezi Západem a SSSR, ve které se poskytnutí a přijetí zahraniční pomoci stalo klíčovým prvkem. Autorka se snaží definovat nejvýraznější novinářské osobnosti a tituly, které vytvářely mediální obraz dění na tehdejší československé politické scéně vůči široké veřejnosti. Hlavním zjištěním této práce je, že během jednání o hospodářské pomoci hrál dobový tisk významnou roli v komunistické propagandě, která již od konce války napomáhala Komunistické straně Československa k převzetí moci v roce 1948.