Mexiko v boji proti ilegálnímu obchodu s drogami - Nekutová, Kateřina (2014)
Bakalářská práce se zabývá ilegálním obchodem s drogami na území Mexika. Nejprve je zmíněn historický kontext, tzn. podmínky a příčiny, které vedly ke vzniku ilegálního obchodu s drogami. V závěrečné části je pak věnována pozornost situaci od roku 2006, kdy tehdy nastupující prezident Felipe Calderón vyhlásil válku drogovým kartelům, což znamenalo výrazné zhoršení bezpečnostní situace v zemi. Na základě zhodnocení dosavadního vývoje v této problematice jsou pak nastíněna možná budoucí řešení.