Přechod k demokracii v JAR a role OSN - Jarolímová, Lucie (2014)
Režim apartheidu představoval oficiální státní ideologii na území Jihoafrické republiky od roku 1948 do roku 1994. Diplomová práce se zabývá problematikou přechodu k demokracii v Jihoafrické republice a především se zaměřuje na to, jakou roli v tomto procesu sehrála Organizace spojených národů. Toto působení lze rozdělit do třech hlavních etap. První etapa bývá datována do období let 1948 až 1966, kdy hlavní roli sehrálo Valné shromáždění. Druhá etapa, která trvala v období let 1967 až 1989, se zaměřovala na mezinárodní kampaň proti apartheidu a přijímání hospodářských sankcí. Poslední etapa probíhající na sklonku 90. let (1990 -- 1994) se vyznačovala rolí OSN coby zprostředkovatele mírových jednání.