Politické myšlení starověké Číny a jeho vliv na současný čínský politický systém - Le, Hana; Prorok, Vladimír, 1956-; Lisa, Aleš, 1956-; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta mezinárodních vztahů (2015)
Politické myšlení starověké Číny, zejména konfucianismus, zažívá v dnešní Číně návrat do oficiálních projevů čínských politických vůdců. Důvod návratu k tradičnímu učení spočívá zejména v legitimizaci jednostranického systému ČLR. Nelze hovořit, že Komunistická strana Číny ve 21. století plně zastává ideologii marxismu-leninismu jako za vlády Mao Ce-tunga, proto hledá legitimační prvky své autoritářské vlády. Legitimita KS Číny vychází velkou měrou z ekonomického růstu země a rostoucího blahobytu čínského obyvatelstva. Trvalý hospodářský růst však nemusí v budoucnu pokračovat, proto se KS Číny snaží hledat alternativní legitimační prvky své vlády. Cílem práce je zjistit z jakých důvodů se navrací starověké politické myšlení, zejména konfucianismus, do oficiálních projevů nejvyšších čínských politických představitelů. Diplomová práce je členěna do tří kapitol. První se zabývá starověkým politickým myšlením Číny. Druhá se věnuje konceptu legitimity politického systému v čínském kontextu a třetí analyzuje legitimitu posledních dvou generací čínských komunistických vůdců a jejich strategii odkazování se na tradiční konfuciánské hodnoty.
Vedoucí práce: Vladimír Prorok
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta mezinárodních vztahů, 2015
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2015
Způsob přístupu: Internet
Keywords: politologie [obor dipl. práce]; diplomové práce; master's theses