Analýza trhu a rozvoje OZE v ČR v období 2005-2015 - Joksch, Daniel; Hladík, Miroslav; Lukášová, Tereza; Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta (2016)
V bakalářské práci je provedena analýza trhu obnovitelných zdrojů energie v období 2005-2015 se zaměřením na posouzení využití a možnosti rozvoje jednotlivých typů obnovitelných zdrojů energie. Dále je posuzována energetická bezpečnost jednotlivých typů obnovitelných zdrojů energie a to z pohledu technického, ekonomického a politického. Práce se zabývá také energetickou účinností a ekonomikou každého typu včetně analýzy současné podpory obnovitelných zdrojů energie. Téma, které si bakalářská práce stanovila, je velmi diskutovanou a aktuální otázkou a především kvůli dynamickému prostředí energetické politiky jak na úrovni EU, tak na národní úrovni. V teoretické části práce popisuje problematiku obnovitelných zdrojů energie, související legislativu, jak na úrovni EU, národní úrovni, tak na úrovni globálních energetických dohod. Dále se práce zabývá energetickým mixem ČR, energetickou náročností české ekonomiky a zastoupením OZE. Na závěr teoretické části je popsána Environmentální teorie jako významný činitel ovlivňující kurz energetiky a vývoje obnovitelných zdrojů energie. V praktické části jsou pak blíže analyzovány jednotlivé typy obnovitelných zdrojů energie, jejich ekonomická realita, energetická bezpečnost a účinnost a potenciál na území ČR Dále je pak také přiblížena otázka dotací jako důležitého prvku rozvoje obnovitelných zdrojů. Je provedena komparace zjištěných skutečností a vyhodnocení dané komparace vede k potvrzení hypotézy, že nejperspektivnějším obnovitelným zdrojem energie pro budoucí rozvoj je v současné době biomasa ve formě mokrých i suchých procesů.
Vedoucí práce: Miroslav Hladík
Bakalářská práce (Bc.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta, 2016
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2016
Způsob přístupu: Internet
Keywords: národní hospodářství [obor bakal. práce]; bakalářské práce; bachelor's theses