Plánování dovolené v Evropě s využitím cílového programování - Otarbayeva, Zhamilya; Skočdopolová, Veronika; Kuncová, Martina, 1974-; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta informatiky a statistiky (2015)
Ve své diplomové práci uvažuji o možnosti strávit dovolenou v jednom ze tří vybraných států: Španělsko, Francie, Itálie. V každém státu jsem vybrala deset měst, které bych si chtěla prohlédnout během své dovolené. Pomocí Úlohy obchodního cestujícího budu rozhodovat o nejlepší trase uvnitř jednotlivých států a to na základě tří minimalizačních kritérií: Náklady, Minuty, Doprava. Dále také uvažuji o druzích dopravy, kterými se uvnitř států dá přepravovat. Na výběr jsou dvě možnosti: vlaková doprava a kombinace vlakové a letecké dopravy. Pomocí cílového programování budu optimalizovat všechna tři kritéria najednou. Optimalizace budu provádět pomocí váženého cílového programování a cílového programování s Čebyševovou metrikou. Úplně na konci práce pomocí vícekriteriálního hodnocení variant porovnám mezi sebou výsledky cílového programování pro všechny státy. K tomu jsem zvolila metody ORESTE, ELECTRE III a TOPSIS, na jejichž základě rozhodnu, který stát se mi pro dovolenou více hodí. Všechny výpočty budu provádět v programu MPL a v Excelu pomocí řešitele SANNA.
Vedoucí práce: Veronika Skočdopolová
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta informatiky a statistiky, 2015
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2015
Způsob přístupu: Internet
Keywords: ekonometrie a operační výzkum [obor dipl. práce]; diplomové práce; master's theses