Realizace synergií v mezinárodních fúzích a akvizicích - Hudečková, Veronika (2015)
Objem fúzí a akvizic v roce 2014 dosáhl hodnoty 3,6 bilionu dolarů. Akviziční aktivita tak oproti předchozímu roku vzrostla o 26 % a objem fúzí a akvizic byl třetím nejvyšším v historii po letech 2007 a 2006. Neustále se zvyšující počet fúzí a akvizic a nárůst objemu kapitálu nutného k realizaci transakcí stojí v ostrém kontrastu k vysoké míře jejich neúspěchu. Ústředním motivem realizace fúzí a akvizic je snaha o vytvoření dodatečné hodnoty, tedy realizace synergií, čehož však není vždy dosaženo. Práce detailně analyzuje faktory ovlivňující úspěšnost mezinárodních fúzí a akvizic, především pak strategický fit, kulturní fit a integraci. Zabývá se motivy uskutečňování transakcí a tím, jak souvisí s realizací synergií. Výsledky dosavadních studií jsou prezentovány v teoretické části, praktická část je zaměřena na konkrétní akvizici firmy Anheuser-Busch, která je součástí globálního pivovarnického koncernu Anheuser-Busch InBev a která v roce 2014 koupila malý český pivovar -- Pivovar Samson a.s.