Vliv vzdělání na nezaměstnanost v České republice - Kufnerová, Eva; Stroukal, Dominik, 1987-; Brožová, Dagmar, 1958-; Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta (2015)
Diplomová práce analyzuje vliv vzdělání na nezaměstnanost občanů České republiky. Využívá k tomu data z mezinárodního dotazníkového šetření ISSP mezi lety 1994-2012. Hlavním předpokladem je, že vzdělání snižuje pravděpodobnost, že bude jedinec nezaměstnaný. Tato hypotéza je potvrzena pomocí metody Probit, která je v některých modelech doplněna metodou instrumentální proměnné. Díky instrumentu je identifikován kauzální efekt, kterým vzdělání působí na nezaměstnanost. Výsledky zároveň ukazují, že vzdělání má významnější vliv v případě žen. Každý dodatečný rok studia redukuje pravděpodobnost, že bude žena nezaměstnaná, o 1 procentní bod. U mužů je tento pokles o 0,75 procentního bodu. V některých modelech není vzdělání měřeno podle délky studia, ale podle stupně dosaženého vzdělání. Výsledky opět dokazují, že pravděpodobnost nezaměstnanosti je nižší pro osoby s vyšším dosaženým stupněm studia než pro ostatní.
Vedoucí práce: Dominik Stroukal
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta, 2015
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2015
Způsob přístupu: Internet
Keywords: ekonomická analýza [obor dipl. práce]; diplomové práce; master's theses