Základní nepodmíněný příjem Utopie nebo reálná alternativa současného státu blahobytu? - Kruchňa, Lukáš (2015)
Diplomová práce mapuje v české literatuře dosud téměř nediskutovanou reformu záchranné sociální sítě navrhující nahrazení systému podmíněných testovaných sociální dávek pravidelným nijak nepodmíněným transferem všem občanům. Práce překládá stručnou intelektuální historii základního nepodmíněného příjmu a diskuzi jeho filosofických aspektů dokládájící jeho slučitelnost se třemi nejznámějšími liberálními teoriemi spravedlnosti. Posléze představuje hlavní ekonomické argumenty stoupenců a kritiků, které jsou posléze konfrontovány s empirickou evidencí. Stručně jsou také nastíněna očekávatelná úskalí s implementací a politickou prosaditelností. Závěrečná část nabízí zjednodušenou simulaci redistribučních efektů skromného základního nepodmíněného příjmu v České republice. Simulaci doplňuje odhad dopadů na nabídku práce českých domácností zaměstnanců s využitím metody navržené Browningem a Johnsonem (1984). Práce dochází k závěru, že ačkoliv základní nepodmíněný příjem má potenciál eliminovat mnoho neefektivností stávajících systémů a řešit problémy chudoby a sociálních nerovností, z důvodu velkého rozsahu nejistoty v otázce dopadů na pracovní motivace jej nelze prozatím považovat za reálnou reformní alternativu.