Trh s ledvinami - Mroviecová, Lenka (2015)
Tato diplomová práce se zabývá řešením problému nedostatku ledvin k transplantování, zejména analýzou vlivu legislativního systému registrace k posmrtnému dárcovství orgánů na počet provedených transplantací ledvin a čekací dobu na ledvinu. Efekt, který přináší zavedený legislativní systém, je testován na panelových datech zemí OECD. Pomocí metody náhodných efektů bylo odhadnuto, že vlivem legislativního systému je v zemích využívajících předpokládaného nesouhlasu průměrně o 7,49 transplantací ledvin na milion obyvatel méně a čekací doba na ledvinu je delší o 1,95 roku. Ačkoliv model předpověděl, že změna z předpokládaného nesouhlasu na předpokládaný souhlas by měla mít pozitivní efekt, empirická data z Chile to nepotvrdila. Jako lepší způsob řešení problému nedostatku ledvin jsem na základě výsledků analýzy navrhla zachování stávajícího registračního systému a zavedení kompenzací žijícímu dárci ledviny.