Role a postavení ROH v ekonomice ČSSR v 80. letech 20. století - Wolf, Vojtěch; Chalupecký, Petr; Szobi, Pavel, 1983-; Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta (2015)
Cílem práce je analyzovat roli Revolučního odborového hnutí (ROH) v československé ekonomice 80. let. Základní tezí diplomové práce je předpoklad, že orgány ROH upřednostňovaly zájmy představitelů Komunistické strany Československa před zájmy pracujících. Tento vztah je analyzován na základě pracovněprávní legislativy dané doby a vlivu odborů při její tvorbě. Práce rovněž zkoumá způsob, jakým odbory přispěly v průběhu revolučních změn v československé společnosti na přelomu 80. a 90. let. Analýza vychází z kritiky dobových pramenů a komparace role a úlohy ROH v 80. letech ve srovnání s působením odborů během období Pražského jara. Na základě vytyčených cílů dospívá práce k závěru, že ROH mělo sice vliv na pracovní život pracujících, jeho vedení však chyběly prostředky, ale především snaha efektivně hájit zájmy pracujících. ROH tak až do prosince roku 1989 zůstalo organizací, která byla poplatná především KSČ.
Vedoucí práce: Petr Chalupecký
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta, 2015
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2015
Způsob přístupu: Internet
Keywords: hospodářské a politické dějiny 20. století [obor dipl. práce]; diplomové práce; master's theses