Historie ekonomických predikcí a jejich úspěšnost v USA po roce 1990 - Sirový, Michal; Tajovský, Ladislav, 1973-; Johnson, Zdenka, 1983-; Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta (2015)
Tato diplomová práce se věnuje historii ekonomické prognostiky a přesnosti ekonomických predikcí v USA po roce 1990. První ekonomičtí prognostici se v USA objevili na přelomu 19. a 20. století. Nejvýznamnějším z nich byl Roger Babson, přehlíţena nemůţe být ani role ratingových agentur a ekonomů z Harvardu. Nikomu z nich se ale nepodařilo předpovědět pád akciových trhů z konce 20. let a příchod Velké hospodářské krize. Díky ní se začaly prognostice věnovat federální instituce, tato snaha je patrná především po konci druhé světové války a nástupu keynesianství jako hlavního přístupu k hospodářské politice. V téţe době se začíná v ekonomické prognostice poprvé vyuţívat metoda wisdom of the crowd, kterou vyuţívá Livingston Survey a Survey of Professional Forecasters. Ze závěrů kvantitativní analýzy plyne, ţe oba tyto průzkumy dosahovaly při predikování reálného hrubého domácího produktu stejně dobrých výsledků jako federální prognózy Greenbooks. Inflaci navíc dokázaly predikovat lépe, především od konce 90. let do příchodu Velké recese. Tento hospodářský propad dokázalo předpovědět jen několik prognostiků. Z kvalitativní analýzy vyplývá, ţe příčinou správných predikcí Velké recese byl především pesimistický pohled těchto prognostiků na vývoj ekonomiky USA. Jejich další ekonomické předpovědi totiţ uţ tak přesné nebyly.
Vedoucí práce: Ladislav Tajovský
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta, 2015
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2015
Způsob přístupu: Internet
Keywords: hospodářské a politické dějiny 20. století [obor dipl. práce]; diplomové práce; master's theses