Bitcoin a jeho volatilita - Petrák, Aleš (2015)
Cílem této práce je analýza volatility virtuální měny Bitcoin a její porovnání s cenou zlata, hodnotou NASDAQ indexu, kurzu České koruny. Dále jsou vytvořeny ekonometrické modely Bitcoinů. Z první části práce vyplývá, že u porovnávaných časových řad existovala období s různou volatilitou. Velikost volatility byla ovlivněna zejména celkovým stavem ekonomiky. Dále z analýzy vyplývá, že volatilita Bitcoinu je mnohem vyšší než u ostatních zkoumaných časových řad. Z vytvořených ekonometrických modelů lze vyvodit závěr, že cena Bitcoinu je náchylnější ke shlukování volatility. Jako nejvhodnější model pro predikci ceny Bitcoinu se jeví jako nejvhodnější model EGARCH (1,1). Modely obsahující vysvětlující proměnné (cena zlata, hodnota indexu NASDAQ aj.) mají nižší vypovídající schopnost než vybraný model.