Analýza trhu práce se zaměřením na pracovní migraci v okrese Mělník v období 2004 - 2014 - Šulc, Jakub (2015)
Tato diplomová práce má za cíl analyzovat trh práce v okresu Mělník, s bližším zaměřením na pracovní vyjížďku. Práce je rozdělena do dvou částí. V první části, teoretické, je čtenáři přiblížena problematika nezaměstnanosti a prostorová mobilita ČR. Je zde kladen důraz především na teoretické informace týkající se pracovní vyjížďky / dojížďky. Připomenuty jsou historické souvislosti, ale i současný stav. Ve druhé části je již detailně analyzován trh práce pomocí dat ČSÚ, vlastních výpočtů, dotazníkového šetření a SWOT analýzy, která se nachází v příloze. Jsou analyzovány vztahy, které reálně ovlivňuji pracovní vyjížďku tohoto regionu. Tyto vztahy jsou následně vyhodnoceny a porovnány s očekávánými výsledky.