Souvislosti platební bilance a měnového kurzu (analýza a komparace vybraných ekonomik) - Novák, Petr (2015)
Cílem této diplomové práce je analýza platební bilance a měnového kurzu a následné ověření jejich vzájemných souvislostí u vybraných ekonomik. První část se věnuje vysvětlení základních teoretických pojmů z oblasti mezinárodních financí. Věnuje se především struktuře platební bilance, charakteristice měnového kurzu a rozdílnosti jednotlivých měnových systémů. Druhá část stručně představuje čtyři zkoumané ekonomiky (Japonska, Jihoafrické republiky, Paraguaye a Dominikánské republiky) a jejich aktuální ekonomickou situaci letech 2014/2015. Třetí část diplomové práce je zasvěcena vlastní analýze souvislostí mezi platební bilancí a měnovým kurzem vybraných ekonomik. Vztahy jsou hledány pomocí regresní analýzy metodou nejmenších čtverců na datech získaných z informačního serveru MMF.