Souvislosti platební bilance a měnového kurzu (analýza a komparace vybraných ekonomik) - Novák, Petr; Durčáková, Jaroslava, 1941-; Čermáková, Daniela; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta financí a účetnictví (2015)
Cílem této diplomové práce je analýza platební bilance a měnového kurzu a následné ověření jejich vzájemných souvislostí u vybraných ekonomik. První část se věnuje vysvětlení základních teoretických pojmů z oblasti mezinárodních financí. Věnuje se především struktuře platební bilance, charakteristice měnového kurzu a rozdílnosti jednotlivých měnových systémů. Druhá část stručně představuje čtyři zkoumané ekonomiky (Japonska, Jihoafrické republiky, Paraguaye a Dominikánské republiky) a jejich aktuální ekonomickou situaci letech 2014/2015. Třetí část diplomové práce je zasvěcena vlastní analýze souvislostí mezi platební bilancí a měnovým kurzem vybraných ekonomik. Vztahy jsou hledány pomocí regresní analýzy metodou nejmenších čtverců na datech získaných z informačního serveru MMF.
Vedoucí práce: Jaroslava Durčáková
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta financí a účetnictví, 2015
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2015
Způsob přístupu: Internet
Keywords: podniková ekonomika a management [obor dipl. práce]; diplomové práce; master's theses