Analýza determinantů daně z přidané hodnoty - Nesnídal, Daniel; Řežábek, Pavel, 1960-; Zamrazilová, Eva, 1961-; Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta (2015)
Diplomová práce se zabývá analýzou vztahů mezi příjmem státního rozpočtu z daně z přidané hodnoty, počtem sazeb a výší sazeb. Zkoumá, zda nižší počet sazeb a vyšší sazba vede k vyššímu daňovému inkasu. Analýza se opírá o datovou základnu z 39 zemí Evropy, během let 1993 -- 2014, celkem o 746 pozorování. Analýza pro odhad výsledků využívá princip zobecněné momentové metody, estimátor Arellano-Bond. Na základě získaných výsledků se zdá, že zavedení další sazby daně z přidané hodnoty a za platnosti předpokladu ceteris paribus vyústí v pokles daňového inkasa vůči hrubému domácímu produktu o 1,03 procentního bodu. Vztah růstu sazby daně z přidané hodnoty a podílu daňového inkasa a HDP se projevil jako nelineární. Růst sazby daně o 1 procentní bod je možné vyjádřit růstem inkasa vůči hrubému domácímu produktu o přibližně 1 procentní bod.
Vedoucí práce: Pavel Řežábek
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta, 2015
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2015
Způsob přístupu: Internet
Keywords: hospodářská politika [obor dipl. práce]; diplomové práce; master's theses