Veřejné výdaje na vysoké školství v ČR jako determinanta růstu HDP - Kramata, Jakub (2015)
Tato diplomová práce zkoumá vztah vzdělávání, lidského kapitálu a ekonomického růstu. V první části práce je definován lidský kapitál a popsána jeho vazba na růstové modely. V druhé části práce jsou analyzovány výdaje na vysoké školství, především ty veřejné. Je popsána struktura současného financování a provedena analýza vývoje výdajů v čase. Ve třetí části je empiricky testován krátkodobý a dlouhodobý vztah mezi výdaji a hrubým domácím produktem. Cílem práce je prozkoumat vztah mezi veřejnými výdaji na vysoké školství v České republice a makroekonomický růstem reprezentovaným růstem hrubého domácího produktu. Hlavní hypotéza zní, že tyto veřejné výdaje jsou determinantou růstu HDP.