Veřejné výdaje na vysoké školství v ČR jako determinanta růstu HDP - Kramata, Jakub; Urbánek, Václav; Bušovský, Ladislav; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta financí a účetnictví (2015)
Tato diplomová práce zkoumá vztah vzdělávání, lidského kapitálu a ekonomického růstu. V první části práce je definován lidský kapitál a popsána jeho vazba na růstové modely. V druhé části práce jsou analyzovány výdaje na vysoké školství, především ty veřejné. Je popsána struktura současného financování a provedena analýza vývoje výdajů v čase. Ve třetí části je empiricky testován krátkodobý a dlouhodobý vztah mezi výdaji a hrubým domácím produktem. Cílem práce je prozkoumat vztah mezi veřejnými výdaji na vysoké školství v České republice a makroekonomický růstem reprezentovaným růstem hrubého domácího produktu. Hlavní hypotéza zní, že tyto veřejné výdaje jsou determinantou růstu HDP.
Vedoucí práce: Václav Urbánek
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta financí a účetnictví, 2015
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2015
Způsob přístupu: Internet
Keywords: finance [obor dipl. práce]; diplomové práce; master's theses