Cenová elasticita poptávky po zlatě na evropském trhu a její determinanty - Černohorský, Vojtěch; Rotschedl, Jiří, 1982-; Mirvald, Michal; Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta (2015)
Tato práce zkoumá vztah mezi cenou zlata a poptávaným (zobchodovaným) množstvím této komodity na evropském trhu. Jejím cílem bylo odhadnout pomocí lineárních regresních modelů metodou nejmenších čtverců cenovou elasticitu poptávky po zlatě v krátkém a dlouhém období a určit jeho determinanty na evropském trhu. Poptávková funkce je modelována pomocí statických i dynamických ekonometrických modelů. V práci jsou využita rozsáhlá data v podobě časových řad s měsíční a kvartální periodou za období října 1996 až prosince 2013, respektive za období první kvartál 1991 až první kvartál 2002. Podle použitých modelů se cenová elasticita poptávky po zlatě jeví jako elastická.
Vedoucí práce: Jiří Rotschedl
Bakalářská práce (Bc.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta, 2015
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2015
Způsob přístupu: Internet
Keywords: ekonomie [obor bakal. práce]; bakalářské práce; bachelor's theses