Československo-kubánské hospodářské styky v rámci RVHP v sedmdesátých letech 20. století - Havránek, Jiří (2015)
V souvislosti s postupným uvolňováním kubánského komunistického režimu dochází k postupnému rušení bariér a blokád, jež v minulosti některé země uvalily na Kubánskou republiku. Díky rušení těchto bariér dochází k otevírání nového trhu, jenž byl v minulosti jedním z velkých prostorů pro mezinárodní obchod ČSSR. Cílem této práce je analýza statistik zahraničního obchodu mezi ČSSR a Kubou v 70. letech 20. století, zvláště pak po přistoupení Kubánské republiky do RVHP. Konkrétně jsou v práci zkoumány jednotlivé komodity, jež patřili k nejvýznamnějšímu obchodovanému zboží v daném období. Metodou zkoumání je analýza importu a exportu mezi Československem a Kubou a porovnání těchto statistik se souhrnnými statistikami československého zahraničního obchodu. Závěr práce shrnuje výsledky analýzy spolupráce zmíněných zemí a posouzení velikosti vlivu připojení Kuby k RVHP.