Diskuze o režimu měnových kurzů Hayek vs. Friedman - Hájek, Jan; Potužák, Pavel; Slaný, Martin, 1982-; Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta (2015)
Tato bakalářská práce se zabývá pohledy F. A. von Hayeka a Miltona Friedmana na mezinárodní monetární uspořádání. Analytická část obsahuje rešerše prací obou autorů. V Hayekově díle je kladen důraz zaprvé na teorii řetězových toků v režimu homogenní měny a zadruhé na synchronizaci růstů exportních a poklesů importních odvětví napříč národní ekonomikou při depreciaci a opačného vývoje při apreciaci v režimu flexibilního kurzu. Z Friedmanova díla jsou vybrány části, které mají styčnou plochu s Hayekovou teorii. Jde především o rozdíly v efektech, které působí v ekonomice spekulační poptávka po devizách. V syntetické části jsou vymezeny tři mezinárodní monetární systémy (reálný zlatý standard, pseudozlatý standard a čistý floating). Cílem je vybrat systém, který je nejvhodnější pro tvorbu bohatství, tedy ve kterém neztrácí cena svou informační hodnotu. To nejlépe splňuje systém s mezinárodním reálným zlatým standardem. Dále je vyvrácena hypotéza, která říká, že přístupy obou autorů jsou slučitelné. Závěrečná kapitola je věnována mezinárodní monetární perspektivě České republiky.
Vedoucí práce: Pavel Potužák
Bakalářská práce (Bc.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta, 2015
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2015
Způsob přístupu: Internet
Keywords: ekonomie [obor bakal. práce]; bakalářské práce; bachelor's theses