Financování New Dealu a dopady jeho vybraných programů - Kopřiva, Tomáš (2015)
Bakalářská práce "Financování New Dealu a dopady jeho vybraných programů" se zaměřuje na fiskální aspekty hospodářsko-politického programu New Deal amerického prezidenta Franklina Delano Roosevelta ve 30. letech 20. století. Teoretická část práce se nejdříve věnuje stručnému popsání příčin a důsledků Velké hospodářské krize (1929-1933) a ekonomické situace v USA v jejím průběhu. V další části následuje přiblížení podstaty New Dealu a jeho jednotlivých kroků a opatření, které byly zamýšleny jako "léčba" krize. V první kapitole praktické části práce cílí na analýzu financování programu New Deal, jak z pohledu fiskální politiky, tak i nárůstu federálního dluhu v období 1933-1939. Zde je hledán hlavní zdroj jeho financování. Autor práce dochází k závěru, že krizové výdaje byly financovány převážně deficitním financováním, které se promítlo do růstu federálního dluhu a dalšího zatížení federálního rozpočtu úroky z dluhu. Druhá kapitola praktické části se zabývá vybranými programy New Dealu, jmenovitě Agricultural Adjustment Act a National Industrial Recovery Act (oba z roku 1933) a poukazuje na jejich negativní dopady na americkou ekonomiku. Ty jsou pak komparovány s dopady pozitivními. V práci nastíněné negativní ekonomické a sociální dopady vybraných programů jsou zásadnější než dopady pozitivní.