Zbrojní výroba Škodových závodů ve 30. letech 20. století - Mlsna, Michal; Skřivan, Aleš, 1973-; Chalupecký, Petr; Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta (2015)
Práce sleduje vývoj zbrojního programu ŠZ během let 1930 -- 1939. Hlavním cílem je zanalyzovat vývoj výroby pro domácí trh a pro export s ohledem na hospodářsko-politický vývoj ve sledovaném období a také porovnat reakci zbrojní výroby s výrobou mírovou. Z pohledu zahraničních zákazníků je zvláštní pozornost věnována pozici ŠZ ve státech Malé dohody. Zbrojní výroba ŠZ pro ČSR zaznamenává v období Velké hospodářské krize propad srovnatelný s propadem mírové výroby. Zahraniční výroba, vzhledem k projevům VHK v malodohodových státech, klesá prudčeji, zato se dříve dostavuje oživení. Toho dosahuje dříve než mírová výroba také zbrojní výroba pro ČSR. Během druhé poloviny 30. let zaznamenává zbrojní výroba prudký růst trvající až do podepsání Mnichovské dohody. Postavení ŠZ ve státech MD bylo poznamenáno nejprve vyhlášením státního bankrotu a vnitropolitickými boji v těchto státech, sílícím hospodářským vlivem Německa ale také hospodářskou politikou ČSR.
Vedoucí práce: Aleš Skřivan
Bakalářská práce (Bc.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta, 2015
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2015
Způsob přístupu: Internet
Keywords: národní hospodářství [obor bakal. práce]; bakalářské práce; bachelor's theses