Ekonomie luxusu – komparativní analýza demonstrativní spotřeby mezi studenty UTB, VŠE a ČVUT - Veselý, Pavel (2015)
Tato práce se zaměřuje na srovnání demonstrativní spotřeby a nákupu padělků v různém socioekonomickém prostředí. Pro srovnání jsem analyzoval výsledky zkoumání Bc. Tomáše Štegmanna a Bc. Jana Vágnera, kteří zkoumali tuto problematiku na Vysoké škole ekonomické v Praze (VŠE), respektive Českém vysokém učení technickém v Praze (ČVUT), a výsledky svého průzkumu, jež jsem provedl na Univerzitě Tomáše Bati ve Zlíně (UTB). Podařilo se mi potvrdit předpoklad nižší znalosti a horšího povědomí studentů ze Zlína týkajícího se luxusních statků. V případě studentů UTB nehraje nízký příjem významnou roli při pořízení padělku v budoucnu, na rozdíl od VŠE a ČVUT. Naopak významnými faktory na UTB jsou negativní dojem z jedince s padělkem, nákup padělku v minulosti a rozpoznání padělku. Vliv negativního dojmu z jedince s padělkem je v souladu se zjištěním na VŠE a ČVUT. Vliv nákupu padělku v minulosti na jeho budoucí zakoupení vyšel na obou pražských školách nevýznamný a vliv rozpoznání padělku je na UTB podobný jako na ČVUT. Ve srovnání s VŠE vyšel směr tohoto vlivu opačný. Více studentů UTB padělek již někdy zakoupilo a také se méně brání nákupu padělku v budoucnosti ve srovnání se studenty VŠE a ČVUT. Vnímání padělání jako kriminality je na všech školách srovnatelné - jedná se o nezávažnou trestnou činnost.