Trpí Rusko holandskou nemocí? - Zanikov, Konstantin; Babin, Ján, 1954-; Čermáková, Klára; Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta (2015)
Cílem této bakalářské práce je analyzovat, zda můžeme pozorovat na případu Ruska projevy tzv. holandské nemoci. Holandská nemoc je jedním z konceptů, který se snaží vysvětlit proč země, které vlastní rozsáhlé zásoby nerostného bohatství, vykazují spíše relativně pomalejší tempa ekonomického růstu, jev známý jako prokletí přírodních zdrojů. Holandská nemoc se v ekonomice projevuje v podobě čtyř symptomů: reálné apreciace měnového kurzu, růstu sektoru ekonomiky, který není obchodován mezinárodně, růstu reálných mezd a poklesu výrobního sektoru ekonomiky. Na případu Ruska mohu v období od roku 1999 do roku 2013 potvrdit projev prvních dvou příznaků konceptu a částečně třetí. V ekonometrické části jsem sestavil model, který popisuje ruský reálný efektivní měnový kurz. Signifikantní proměnné vyšly cena ropy, devizové rezervy centrální banky a Balassa - Samuelson efekt. Celkově se nedá říct, že by Rusko z hlediska de-industrializace země "trpělo" holandskou nemocí.
Vedoucí práce: Jan Babin
Bakalářská práce (Bc.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta, 2015
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2015
Způsob přístupu: Internet
Keywords: ekonomie [obor bakal. práce]; bakalářské práce; bachelor's theses