Prospívá zemím EU větší podíl žen v politice? - Jumrová, Barbora (2015)
Bakalářská práce se zabývá problematikou genderové nerovnosti zkoumáním vztahu mezi zastoupením žen v politice zemí Evropské unie a ekonomickým a sociálním blahobytem zkoumaných zemí. Teoretická část blíže nastiňuje a vysvětluje problematiku genderů a řeší otázku zavedení povinných genderových kvót. V praktické části autor uvádí země a analyzuje vybrané ekonomické a sociální ukazatele za rok 2012. Cílem práce je získání podkladů ke zjištění korelace mezi zastoupením žen v politice a ekonomickou a sociální prosperitou země. Tato práce nezjistila významnou pozitivní korelaci a hodnotí zavedení povinných genderových kvót v zemích EU jako neopodstatněné z ekonomického a společenského hlediska.