Analýza a komparace průběhu hospodářského cyklu a jeho specifik ve státech Visegrádské skupiny v letech 2004 až 2014 - Dvořák, Jakub (2015)
Tato bakalářská práce se zabývá analýzou a komparací hospodářského cyklu zemí Visegrádské skupiny v období 2004--2014. Předmětem teoretické části práce jsou fáze, délky a teoretické přístupy jednotlivých ekonomických škol k problematice hospodářského cyklu. Dále jsou v teoretické části vysvětleny jednotlivé makroekonomické ukazatele, pomocí kterých jsou předmětné země analyzovány a porovnávány. Závěr teoretické části je věnován charakteristikám Visegradské skupiny. V souladu s cílem práce praktická část dochází k závěru, že nejvyššího a nejstabilnějšího hospodářského růstu dosáhla polská ekonomika. Oproti tomu maďarská ekonomika zaznamenala během zkoumaného období nejhorší hospodářskou výkonnost. Ze zjištěných dat vyplývají společné problémy všech ekonomik s vysokými schodky běžného účtu platební bilance, které se nejhůře projevily u maďarské ekonomiky, která čelila v roce 2008 bankrotu. Dalším společným znakem komparovaných ekonomik jsou deficity veřejných rozpočtů a negativně se projevují ve výši celkového veřejného dluhu. Praktická část je uzavřena predikcí vývoje jednotlivých zemí pro roky 2015 a 2016.