Vývoj pracovní migrace do České republiky v letech 2003 – 2013 - Huňová, Petra; Vostrovská, Zdenka, 1956-; Sunega, Petr, 1975-; Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta (2015)
Diplomová práce se zabývá problematikou pracovní imigrace do ČR v letech 2003 -- 2013 a ověřuje hypotézu, že do ČR přichází stále více pracovních imigrantů. V teoretické části jsou vymezeny základní pojmy týkající se migrace, a jelikož má pracovní imigrace největší dopad na trh práce, bylo nutné se také zabývat teorií trhu práce. Pro hlubší pochopení imigrace jsou vysvětleny ekonomické teorie, které se touto problematikou zabývají. Důležitým faktorem imigrace je nastavení legislativních opatření hostitelské země, a proto se tomuto tématu věnuje celá kapitola. Největší přidanou hodnotu práce přináší pátá kapitola, která se věnuje cizincům na trhu práce v ČR. Hypotéza byla potvrzena pouze částečně, protože počet pracovních imigrantů byl rostoucí pouze do roku 2008. Po té začala ekonomická recese a řada cizinců odešla z ČR, což bylo mj. způsobenou i změnou legislativy. Avšak s ekonomickým růstem se opět očekává příliv pracovních imigrantů, a to i díky tomu, že Vláda ČR svými projekty podporuje jejich legální zaměstnávání na našem území.
Vedoucí práce: Zdenka Vostrovská
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta, 2015
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2015
Způsob přístupu: Internet
Keywords: hospodářská politika [obor dipl. práce]; diplomové práce; master's theses