Analýza zdravotně sociální péče o seniory v České republice v letech 2000 - 2015 - Hořejší, Daniela; Kobliha, Pavel; Lukášová, Tereza; Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta (2015)
Tato práce se zabývá problematikou propojení sociální a zdravotní oblasti v péči o seniory od roku 2000 do současnosti. Sociálně zdravotní péče a její systémové zavedení má své opodstatnění vzhledem k trendu stárnutí populace díky stále se zlepšující zdravotní péči. Cílem práce je zhodnotit stav poskytované péče seniorům v této oblasti. Dále práce zjišťuje, jaké má tato oblast mezery, kde lze vzít inspiraci a co je zapotřebí začít řešit, aby systém poskytované péče do budoucna fungoval efektivněji a kvalitněji. V České republice je stále spíše upřednostňována péče ústavní před domácí péčí či terénními a ambulantními službami. Tou nejpřirozenější a efektivní formou péče často bývá ta rodinná. V sociální péči o seniory jsou nejpodstatnější a nejproblematičtější částí sociální služby. Integrace sociálně zdravotní péče znamená zajistit flexibilitu a kontinuitu, dostupnost služeb tak, aby byla sociální a zdravotní péče osobě poskytována primárně v domácím prostředí a v případě nutnosti, aby byla zajištěna možnost ústavní péče. Závěr práce shrnuje aktuální stav systému sociálně zdravotní péče a popisuje a zdůrazňuje možné úpravy ke zlepšení situace.
Vedoucí práce: Pavel Kobliha
Bakalářská práce (Bc.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta, 2015
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2015
Způsob přístupu: Internet
Keywords: národní hospodářství [obor bakal. práce]; bakalářské práce; bachelor's theses