Hodnocení stavu rurálního podnikání a motivační faktory pro jeho vznik v mikroregionu Sedlčansko - Jarolímek, Pavel (2015)
Diplomová práce na základě empirického šetření podnikatelských subjektů lokalizovaných v mikroregionu Sedlčansko hledá a následně vyhodnocuje dopady rurálního podnikání na tento region. Rurální podnikání prošlo strukturálními změnami, přičemž tyto změny se oproti dřívějšku odrazily v rostoucím významu nezemědělských subjektů na venkově. Teoretická část nejprve prezentuje náhled do obecných východisek pro vymezení venkova a rurálního podnikání. Následující praktická část se věnuje analýze konkrétních dopadů šetřených firem ve vymezeném regionu a přináší například poznatky z oblasti kooperačních vazeb, cílových trhů a pozitivních či negativních faktorů ovlivňujících místní podnikatele. Součástí analýzy je taktéž snaha o nalezení a definování motivačních faktorů pro migraci do sledované oblasti.