Bitcoin jako alternativní investice v porovnání se zlatem po finanční krizi roku 2008 - Langmajerová, Lucie (2015)
Cílem bakalářské práce je zodpovědět otázku vhodnosti bitcoinu jako investiční možnosti v porovnání se zlatem. Teoretická část vysvětluje důsledky krize roku 2008 a výhody investování. Dále práce popisuje situaci na finančním trhu a vysvětluje koncepty nezbytné pro analýzu v navazující části práce. Praktická část popisuje investiční alternativy se zaměřením na bitcoin a zlato. Její součástí je formulace ekonometrického modelu. Model analyzuje míru vlivu tří faktorů na cenu bitcoinu, kterými jsou nabídka a poptávka po bitcoinu, makroekonomické faktory a atraktivnost bitcoinů pro investory. V poslední kapitole jsou kvalitativní i kvantitativní vlastnosti bitcoinu srovnány se zlatem. Práce dochází k závěru, že determinující pro cenu bitcoinu je atraktivnost pro investory a z toho důvodu není bitcoin oproti zlatu vhodnou dlouhodobou investicí.