Ekonomické determinanty demografického vývoje Ústeckého kraje v letech 1993-2013 - Macalová, Eliška (2015)
Bakalářská práce analyzuje demografický vývoj obyvatelstva v Ústeckém kraji v letech 1993-2013 a snaží se postihnout ekonomické faktory stojící v pozadí tohoto vývoje. Práce se zaměřuje na vyhodnocení změn, které nastaly během tohoto období, jejich příčin a možných důsledků pro budoucí vývoj Ústeckého kraje jak z pohledu ekonomického, tak demografického. Dále je zaměřena především na analýzu vnitřní migrace a migračních toků v Ústeckém kraji, zdůvodnění jejich intenzity a směru a důsledků pro Ústecký kraj plynoucí z jejich vývoje, zde se projevily především předpoklady gravitačního modelu migrace. Klíčovým problémem byla identifikace hlavních faktorů, které migraci v Ústeckém kraji ovlivňují, na základě předpokladů neoklasického modelu migrace. Cílem bylo potvrdit nebo vyvrátit, že těmito faktory jsou zejména vysoká míra nezaměstnanosti a nízké průměrné mzdy, což nebylo na základě regresního modelu uspokojivě prokázáno.