Role amerického dolaru jako světové rezervní měny od Brettonwoodského měnového systému po současnost - Schödel, Michael (2015)
Cílem této bakalářské práce je analýza role amerického dolaru od Brettonwoodského měnového systému až po současnost. V období Brettonwoodského měnového systému získal americký dolar své dominantní postavení, které převzal po britské libře a jež si drží dodnes. Ani pád tohoto systému v 70. letech 20. století či nástup evropské společné měny -- eura, neznamenal konec výsadního postavení. V práci se zabývám výhodami a nevýhodami tohoto postavení pro USA a pro ostatní státy. Dále analyzuji pozici dolaru a USA v rámci Mezinárodního měnového fondu a porovnávám vybrané ukazatele relevantních globálních měn. Zaměřuji se i podrobněji na současného největšího měnového konkurenta amerického dolaru -- euro, a na měnu s největším potenciálem do budoucna -- čínský jüan.