Zvýšení minimální mzdy a rakouský apriorismus - Panýr, Jakub (2015)
Tato práce se zabývá problematikou vztahu minimální mzdy a možné následné nezaměstnanosti. Při řešení problému se pokouším o spojení apriorismu misesovské větve rakouské školy a bayesovského přístupu. Ten nám, jak se ukáže, umožní upravit naši důvěru v nějakou hypotézu na základě nově získaných informací. Výroky rakouské školy o nutně pozitivním vztahu mezi zvýšením minimální mzdy a nezaměstnaností málo zkušených pracovníků, založené na tvrzeních o syntetickém apriorním charakteru těchto výroků, se po konfrontaci s bayesovskou epistemologií a poznatky z jiných oborů ukáží jako poměrně nepřesvědčivé. Dále rakouská škola odmítá kvantifikovat pravděpodobnost unikátních jevů, což se snažím ukázat jako mylné a neodpovídající jejím požadavkům na "reálnost" předpokladů. Rakouská škola by se na základě těchto zjištění mohla vzdát nároku na nezpochybnitelnou jistou svých teorií, a doplnit ho o již zmíněný bayesovský přístup.