ANALÝZA A KOMPARACE VYBRANÝCH STŘEDOEVROPSKÝCH KAPITÁLOVÝCH TRHŮ OD 90. LET PO SOUČASNOST - Kotyza, Jonáš (2015)
Tato práce se zaměřuje na analýzu a vzájemnou komparaci kapitálových trhů České republiky, Slovenska, Polska a Maďarska, zvláště pak na jejich vývoj od 90. let. V teoretické části práce je zdůrazněna důležitost institutu burzy v moderní ekonomice. Dále se tato část soustředí na vývoj světového a následně lokálního burzovnictví. Všechny vybrané ekonomiky byly zásadně ovlivněny implementací socialistického režimu a lokální kapitálové trhy bylo nutné konsolidovat. Praktická část práce zkoumá zejména rozdílný charakter a v důsledku i aktuální významnost vybraných subjektů. Z této části práce vyplývají zejména závěry, že polský kapitálový trh výrazně dominuje v oblasti obchodů s finančními intrumenty, český a maďarský kapitálový trh se vyznačují podobnou úrovní a slovenský je ve středoevropském kontextu zcela nevýznamný.