ANALÝZA A KOMPARACE VYBRANÝCH STŘEDOEVROPSKÝCH KAPITÁLOVÝCH TRHŮ OD 90. LET PO SOUČASNOST - Kotyza, Jonáš; Šimíček, Petr; Loužek, Marek, 1975-; Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta (2015)
Tato práce se zaměřuje na analýzu a vzájemnou komparaci kapitálových trhů České republiky, Slovenska, Polska a Maďarska, zvláště pak na jejich vývoj od 90. let. V teoretické části práce je zdůrazněna důležitost institutu burzy v moderní ekonomice. Dále se tato část soustředí na vývoj světového a následně lokálního burzovnictví. Všechny vybrané ekonomiky byly zásadně ovlivněny implementací socialistického režimu a lokální kapitálové trhy bylo nutné konsolidovat. Praktická část práce zkoumá zejména rozdílný charakter a v důsledku i aktuální významnost vybraných subjektů. Z této části práce vyplývají zejména závěry, že polský kapitálový trh výrazně dominuje v oblasti obchodů s finančními intrumenty, český a maďarský kapitálový trh se vyznačují podobnou úrovní a slovenský je ve středoevropském kontextu zcela nevýznamný.
Vedoucí práce: Petr Šimíček
Bakalářská práce (Bc.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta, 2015
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2015
Způsob přístupu: Internet
Keywords: národní hospodářství [obor bakal. práce]; bakalářské práce; bachelor's theses